понеделник, 26 декември 2016 г.

Книги, които ще ви разплачат

Внимание, публикацията съдържа спойлери за книгите, споменати в нея. Четете на своя отговорност.

1. Хари Потър и Даровете на смъртта
Поставям подобаващо начало на поста. Ако не сте плакали само при мисълта, че това е последната книга и приключенията на Хари, Хърмаяни и Рон свършиха (без да смятаме Прокълнатото дете), то поне малко сте се разчувствали, когато някои от героите умряха (конкретно тук си мисля за Доби); когато Хари взе сълзата на Снейп и видя спомените му (един от любимите ми моменти от цялата книга); когато Фред умря... Конкретно в тази книга имаше най - много моменти, в които ми идеше да се разплача. А когато си помислих, че и Хари е умрял... не знам за вас, но лично аз бях пред инфаркт. Но да не си помислите, че на книгата само се реве. Неее. Има и много хубави моменти, от които ще ви се изпълва сърцето и ще ви карат да се усмихвате.

2. Незабравима разходка от Никълъс Спаркс
Прочела съм няколко от книгите на Никълъс и не мога да кажа, че е един от любимите ми автори. Книгите му не ми харесваха, главно заради прекаленото наблягане върху религиозното, а аз не съм особено религиозна, но не съм и атеистка, просто в неговите книги ми идваше малко в повече. Една от книгите му, обаче, се открои сред останалите, накара ме да я прочета за отрицателно време и обилно да си поплача в края й. Признавам, че бях изгледала филма преди години, още преди да се превърна в книжното плъхче, което съм сега, и знаех горе - долу какво става. Но това не ми попречи да подхвана книгата. Макар началото й да не беше много пленяващо, а главният герой беше повърхностен гадняр, я продължих и не съжалявам за което, защото тази книга направо ме опустоши, направи ме на нищо. След като я завърших просто си легнах в леглото и обилно си поревах, и направо не знаех на кого да съчувствам повече - на Лендън, който беше принуден да гледа как любовта на живота му вехне пред него или на Джейми, която си отиде твърде млада. Това е книга, която просто няма как да не ви повлияе по някакъв начин, да не ви накара да се замислите за живота си и важните неща в него.

3. Влакът на сираците от Кристина Бейкър Клайн
Не харесвам такива книги - признавам си. По принцип, не бих посегнала към подобна книга. Но просто нещо в нея ме привлече и адски много ми се искаше да я прочета. Тук е моментът да благодаря на Ива, която беше толкова мила да ми даде книгата, въпреки че я беше запазила за себе си. Не очаквах и толкова да ме разчувства. На пръв поглед простата история за тийнейджърка в бунтарския си период всъщност е прочувствена история за деветгодишно осиротяло дете, качено на влакът на сираците в търсене на семейство и добър живот. След всяко едно от премеждията, през които преминаваше Вивиан, все повече се повишаваше възхищението ми към нея. Не мога да кажа, че тази книга е леко четиво, но пък наистина си струва прочитането.


4. “Ugly Love” by Colleen Hoover
Тук, може би, трябва да се коригирам и да кажа Всичко на Колийн Хувър, тъй като всяка нейна книга, която съм прочела, ме е поставяла на косъм от сълзите. Бях останала с впечатлението, че тази книга ще бъде нещо подобно на Нюансите, без садо - мазо нещата, особено след трейлъра, който смело мога да заявя, че няма абсолютно нищо общо с книгата и оставя напълно грешно впечатление за нея. Може би в началото Арчър изглежда като типичния плейбой, но с течение на книгата се разбира, че той е един от най - чувствените и сладки мъже, които може да срещнете в книжния свят. Бях много щастлива докато четях и виждах, че нещата между него и Тейт се развиват така добре, и после Колийн реши да разбие всичко и да пусне бомбата. В моментът, в който новороденото бебе на Майлс и Рейчъл се удави... просто оставих книгата, за да проумея какво, по дяволите, се случва. Бях просто шокирана. А моментът, в който Майлс отиде при Рейчъл... Тази книга е пропита с толкова силни емоции. Просто... просто я прочетете.

5. “Аз преди теб от Джоджо Мойс
Доста ще се учудя, ако все още има човек, който не е прочел книгата, не е гледал филма или поне не е чувал за тях. Наистина доста шум се вдигна около филма, а и Джоджо е доста известна авторка у нас, и то не безпричинно. Макар "Аз преди теб" да е единствената й книга, която съм прочела, смело мога да заявя, че тя се нареди сред любимите ми автори и със сигурност ще прочета и останалите й книги. Относно "Аз преди теб" - какво да ви кажа? Книгата блика от емоции, те извират от всяка страница. Влюбих се в главните герои и просто не исках книгата да завършва по този начин. Ако пък не сте по книгите, може да изгледате филма, макар аз да смятам, че книгата беше по - хубава. Един съвет от мен - дали ще гледате филма, дали ще четете книгата, запасете се с кърпички.

6. “The Sweet Gum Tree” by Katherine Allred
Не знам дали авторката или книгата са известни у нас, лично аз не познавам много хора, които да са я прочели, но всички, които са, дават само положителни мнения за нея. На пръв поглед може да ви се стори като всички романи за неизживяната любов, но с ръка на сърцето мога да ви кажа, че тази книга е много повече от това. В тази книга няма да видите нищо захаросано, всичко е представено такова, каквото е в действителност. Историята на Аликс и Ник е сърцераздирателна на ента степен, героите са уникално прекрасни (тук отдавам специална чест на плашнострашната котка) и просто ще сгрешите адски много, ако не я прочетете. 

А кои са книгите, които разплакват вас?

2 коментара:

  1. “Незабравима разходка” е книга, която още не съм чела, но още помня чувствата, които ме владяха докато гледах филма и сега след толкова година още ми идва да ревна, не ми се и мисли, като прочета книгата какъв фонтан от сълзи ще бъда. Та аз докато гледах филма не можех да спра да плача.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако си била така докато си гледала филма, по - добре се подготви за още повече рев за книгата. :D

      Изтриване