събота, 10 юни 2017 г.

Какво прочетох през месец Май

Азбучни убийства от Агата Кристи
Случаите на Поаро беше един от първите сериали, които съм гледала. Всяка вечер сядах пред телевизора, за да видя с каква загадка ще се заемат този път Поаро и капитан Хейстингс. Смело мога да кажа, че Случаите на Поаро е причината сега толкова много да харесвам криминалните сериали. Затова и ми беше много интересно да видя какви са били героите, излезли изпод ръцете на Агата. Честно казано, имах малко по – високи очаквания, но все пак останах приятно очарована от романа. Изненада ме това, че той беше от гледната точка не на Поаро, а на капитан Хейстингс. Първите около стотина страници ми бяха малко скучнички, особено първото убийство, но колкото повече напредвах в книгата, толкова повече се заплиташе сюжета, което доведе до огромната ми изненада при разкритието на убиеца. Определено препоръчвам да прочетете книгата. 4/5 звезди.

Топли тела от Айзък Мериън

Това е първият роман, разказан от гледната точка на зомби който чета. Започнах го без абсолютно никаква представа за какво става въпрос, съответно и без никакви очаквания. Не успях да свикна с това, че Ар е зомби, нито с прекалено бавното действие. Затова оставих книгата за по – нататък. По едно време, обаче, реших че трябва да я завърша. След като бях прочела първата част от книгата, в която общо взето нищо не ми хареса, преминах към втората, където действието стана по – динамично и се случиха едни обрати, които изобщо не очаквах. Ако началото беше написано по по – различен начин, определено книгата би била много по – добра. 3/5 звезди.

Петата вълна от Рик Янси

От зомбитата преминах към извънземните. След като срещах книгата навсякъде в продължение на няколко месеца, просто трябваше да я прочета и да видя какво толкова всички й харесват. Започнах я и два дни по – късно я завърших. Наистина много добра книга! Хареса ми това, че автора е решил да я предаде не само от една гледна точка, тъй като това ми позволи да си изградя по – голяма представа за света, в който се развива книгата. Напълно заслужени 5 звезди.
Няколко дни след прочита на книгата изгледах и филма по нея. Може и да са подбрали добър актьорски състав, но ще ви кажа едно – Клоуи Морец не става за актриса във всеки филм. Докато в книгата срещаме една корава Каси, то във филма тя буквално трепваше от всяко листо, което падаше. Да не говорим и за останалите герои, както и моментите, които бяха изпуснати.

Писма до изгубените души от Бриджит Кемерер
Още щом видях резюмето и корицата, която е просто прекрасна, си казах Трябва да имам тази книга!. А тъкмо няколко дни след издаването й пътувах до Велико Търново. Като всяко книжно плъхче, естествено, влязох „набързов една книжарница и си я взех. Единственото, което съвсем малко не ми допадна в книгата, беше как свърши тя. Искаше ми са историята на Джулиет и Деклан да се развие още малко. Иначе всичко друго в книгата си беше както трябва. 5 звезди.

Гневът и зората от Рене Ахдие

Имам предчувствието, че допреди месец аз бях единствената, която не беше прочела книгата. Но както казват хората По – добре късно, отколкото никога. Когато я започнах, очаквах това да е поредният прехвален роман. Радвам се, че сгреших. Макар да имаше някои моменти, които не ми се харесаха, с ръка на сърцето мога да кажа, че тази книга се превърна в една от любимите ми както за месеца, така и за годината. Не съм съвсем сигурна кога Сиела ще издадат продължението, само се надявам да е скоро. И дано да поверят корицата отново на Стоян. 5 звезди.

The Adventure of the Italian Nobleman от Агата Кристи
Гневът и зората ме запрати в малък reading slump, просто след нея нищо, което подхващах не ми харесваше. Затова и се реших да не се захващам с книга, а с някое малко разказче. Това ми дойде доста добре. Беше приятно за четене. Изнанедващо е как дори в разказ с такъв малък обем Агата отново успя да извърти нещата така, че отново останах изненадана от края. 3/5 звезди.

 The Last Unicorn #1 от Питър С. Бийгъл
Графичните романи винаги ме отпускат и са ми много приятни за четене. Особено ако историята е интересна, а илюстраиите са прекрасни, както е в този случай. Определено историята ме заинтригува. Дори смятам първо да прочета книгата, а после да продължа с графичните романи. 4/5 звезди.

Да играеш с огъня от Дерек Ланди
Преди да започна, нека първо кажа колко мнооооого харесвам корицата, както и илюстрациите в книгата, особено тази на Скълдъгъри. И този зелен цвят... тази книга е същинско щастие за очите ми. А сега към това, което се крия между тези прекрасни корици. Книгата ми хареса, но не толкова колкото очаквах. Не ме разбирайте погрешно, с огромен интерес разгръщах всяка страница и се спуквах от смях на остроумията на Скълдъгъри, но просто нещо не ми достигна. Първата книга ми хареса една идея повече от тази. Нещо друго, което ме впечатли, бяха доста големия брой грешно изписани думи. Разбирам, че е нормално да има някоя и друга грешка, но тук ми дойдоха малко множко. 4/5 звезди. А ето един от любимите ми моменти от книгата:

- Някакъв изпит ли беше? Така де, знам, че още съм новобранец. Искаше да ме изпиташ ли, затова ли не се намеси? За да видиш дали мога и сама?
- Ами, горе-долу. Не, всъщност нищо такова. Беше ми развързана връзката. Затова закъснях и те оставих сама.
- Можеше да ме убият, защото си си връзвал връзките!?!
- Опасно е да ги оставиш да висят. Може да се препънеш в тях.
Мина един дълъг миг, в който тя просто го гледаше.
- Шегувам се — каза Скълдъгъри накрая.
Момичето се поотпусна.
- Наистина?
- Естествено. Никога не бих се препънал. Прекалено съм ловък.”

Приказки за размисъл от Хорхе Букай
Не знам какво ме прихвана. По принцип не посягам към подобна литература. По това най – вероятно и се досещате, че това е първата книга на Букай, която чета. Чувала съм както положителни, така и не особено ласкави мнения за неговото творчество. Един ден отидох до библиотеката и просто реших да си я взема, прибрах се и я започнах. И останах доста приятно изненадана. Въпреки че имаше някои разкази, които никак не ми харесаха, имаше и такива, които наистина ме накараха да се замисля. 3/5 звезди.

Морето на чудовищата от Рик Риърдън

Преди няколко месеца прочетох първата книга и разбрах защо всички толкова много харесват поредицата. Наистина е страхотна! За съжаление, не мога да кажа същото за филмовата адаптация. Отново, както и при Петата вълна - добър каст, но лоша игра, изпуснати моменти... Един съвет - ако сте готови да навлезете в света на Пърси, първо прочетете книгата, защото има шанс филма да ви откаже от това. Аз за малко да не продължа поредицата благорадение на него. През Май месец, обаче, бях в настроение за Пърси и компания и реших да прочета втората. И мога да кажа, че ми хареса толкова, колкото и първата, че и повече. 5 звезди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар